Uppteckning nummer NM-SEU11526_14

Titel: Skämt med besökande.

Meddelare: Smed Olof Gotthold Lodén  År: 1937

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Torpshammar

Smedernas största nöje var att driva med alla forbönder, som skulle titta in i smedjan. Torpshammars bruk fick nämligen tackjärnet från Sundsvall, varifrån det kördes upp med häst av bönder från Stöde torp, Tuna och Selånger. När dessa kommo till bruket voro de självfallet nyfikna att se hur det gick till i smedjan och klampade därför in till smedgubbarna. Men då kunde det mången gång hända, att smederna spelade dem ett ordentligt spratt. Det enklaste var, att det ett tu tre började ryka om bondgubbarnas storstövlar: - en smeddräng hade passat på att strö ut heta järnbitar på golvet, på vilka bönderna trampade och därvid brände sönder sina skor. För att öka nöjet hände det, att när bonden lömsk som ett bi böjde sig ned för att titta på skadan, började det ryka ur hans rock: - då hade någon spöpåle stoppat en spik i hans ficka i ett obevakat ögonblick.

Nordiska museet. Frågelista. Ur Bruksarbetare, bd II.